U dvorištu osnovne škole u Razboju nalaze se spomenik i grob narodnog junaka Vidaka Novkovića

U školskom dvorištu u srbačkom mjestu Razboj, nalazi se zanimljiv spomenik. Riječ je o klesanom kamenom krstu sa nadgrobnom pločom , koju su Staparčani podigli u znak zahvalnosti za junaštvo Vidaka Novkovića.

„Ovdje počiva narodni borac Vidak Novković iz Razboja, koji je učestvovao sa Staparčanima u Mašićkoj buni oko 1830. godine. Turci ga na vjeru dozvaše i pogubiše na ovom mjestu. Zahvalni narod staparski, napisano je na spomen ploči, podignutoj stotinu godina kasnije, 1938. godine.

Profesor Miloš Milinčić, publicista i književnik iz Srpca, kaže da se malo koja sredina u Republici Srpskoj može pohvaliti  nečim sličnim.

„Upravo ovo mjesto u dvorištu osnovne škole je idealno za održavanje časa istorije na otvorenom. Mlade ljude ovdje treba učiti o junaštvu predaka, koji su se borili samo za pravo na vjeru i slobodu. Vidak Novković je narodni junak i nedovoljno se zna o njemu, što je nedopustivo“, rekao je Milinčić.

Ratko Novković, trgovac u penziji i jedan od brojnih potomaka Vidaka Novkovića kaže da su se Turci bojali Vidaka i da je čin ubistva njihov očajnički čin.

U vrijeme Vidakovog pogubljenja, blizu rijeke Vrbas je postojala samo pravoslavna cvrkva. Turci su vjerovatno htjeli da blizu bogomolje pokažu ljevčanskom narodu kako će proći svako ko se drzne da podigne mač na njih i pokuša srušiti moćnu imperiju. Mi iz loze Novkovića, koja je brojna u tom kraju,  uvijek smo se ponosili Vidakom, podsjećali da smo njegovi potomci, objašnjava Novković.

O ovom mjestu svjedoči i Wikipedia

Mjesto gdje se nalazi grob Vidaka Novkovića nekada je bila crkvena porta. O ovom zanimljivom mjestu i spomeniku piše čak i „Wikipedia“.

Crkva Preobraženja Gospodnjeg u Razboju je stari centralni hram u parohiji Staparskoj u Lijevče polju, opština Srbac. Jedan je od najstarijih hramova u ovom kraju. U neposrednoj blizini je izgrađen novi hram, dok je upotreba starog svedena na minimum. U neposrednoj blizini protiče rijeka Vrbas. U porti hrama je sahranjen narodni junak Vidak Novković i glumac Uglješa Kojadinović, navodi Wikipedia. 

Ratko Novković (Foto, Boško Grgić)

Zanimljivo je da se samo stotinjak metara od groba narodnog junaka Vidaka Novkovića, nalazi grob još jednog velikana ovoga kraja, glumca Uglješe Kojadinovića.

„Razboj, Glamočani, Bardača i ostala sela oko Vrbasa, veoma su zanimljiva. I to ne samo sa istorijskog aspekta, ovdje se ima šta reći i u oblasti umjetnosti, biologije ili ekologije. A to je pouzdan znak da se o ovim krajevima mora povesti i veća društvena briga“, rekao je profesor Milinčić.

Staparcima Mašićka buna nije jedina pobuna

Prema narodnom predanju, na mestu gde je sahranjen, Turci su Vidaku odsjekli glavu.

Danilo Košutić, srbački istraživač i publicista, kaže da je područje između Save i Vrbasa uijek označavalo mjesto otpora a “srpska raja” nikada nije mogla mnogo trpjeti. Zato su i Turci ovdje imali mnogo problema da bi ih ućutkali i natjerali da poštuju njihove zakone.

Staparci su upamćeni i po dizanju ustanka protiv Turaka 1875. godine kao i po masovnoj seljačkoj buni koju su organizovali 1910.godine, navodi Košutić.

U Razboju, zato, mnogi stariji stanovnici rado i često pričaju o davnim vojevanjima, prenoseći ih sa koljena na koljeno, smatrajući da upravo ovo mjesto treba biti učionica na otvorenom, pa čak i stjecište jednodnevnih đačkih ekskurzija.

B. Grgić