U Šamcu i nakon izbora očekuju dobru saradnju vlasti sa udruženjima koja okupljaju ranjive kategorije stanovništva

Udruženje ratnih- vojnih invalida, Udruženje penzionera i Udruženje građana za pomoć licima sa posebnim potrebama u prethodnom periodu su izgradila dobar odnos sa lokalnom vlašću, te takav, ili još bolji odnos očekuju i ubuduće. Ma ko da bude načelnik opštine poslije 15. novembra moraće da sjedne za sto sa predstavnicima ovih kategorija stanovništva, jer oni zaslužuju mnogo bolji status u društvu.

Ratni-vojni invalidi svoja prava ostvaruju na republičkom nivou, a na lokalnom kroz određene opštinske akte, odnosno beneficije koje im pripadaju. Ipak, svakodnevni životni problemi zahtijevaju hitna rješenja i prva vrata na koja ratni invalidi pokucaju su ona u optinštinskim institucijama. Predsjednik Udruženja ratnih-vojnih invalida opštine Šamac Mićo Blagojević kaže da su uvijek naišli na razumijevanje načelnika Đorđa Milićevića kada su u pitanju pojedinačni slučajevi, pomoć u liječenju invalida, prevozu i da se zahtjevi tog tipa rješavaju urgentno.

U udruženju nastojimo da na najbolji način zastupamo ratne-vojne invalide, u posljednje vrijeme najviše se bavimo određenim pravnim poslovima, pomažemo da svako lakše riješi administrativne probleme, pitanje invalidnine, penzije i slično. Opština nam pomaže koliko može finansijski, sada je to 4.000 maraka na godišnjem nivou i time pokrivamo troškove rada udruženja”, kaže Blagojević i dodaje da su opravdana očekivanja da ubuduće taj iznos bude veći, s obzirom na to da je to i jedini prihod udruženja.

Upitan kakva su očekivanja od vlasti koja će biti formirana nakon izbora, Blagojević kaže da bi povećanje finansijske pomoći bilo ono što je poželjno, ali i da se riješe arhitektonske barijere za invalide, odnosno da javne institucije izgrade rampe za kolica, te da bude povećan broj parkirnih mjesta za automobile invalida.

Udruženje penzionera opštine Šamac najbrojnije je, ima 2.420 članova. U proteklom periodu radili su na osnaživanju svoje organizacije, ali i stvaranju partnerskih odnosa sa opštinom, što je 2018. godine rezulturalo desetogodišnjom “Strategijom poboljšanja položaja starih lica”.

Opština Šamac je za realizaciju strategije osigurala i sredstva, posebno je pohvalno da opština i kroz projekat kućne njege, finansira pomoć za 15 bolesnih penzionera, a obezbijedili smo i besplatnu banjsku rehabilitaciju za četiri penzionera”, kaže Ljubomir Čordašević, predsjednik Udruženja penzionera i dodaje da je ove godine opština za udruženje izdvojila 10.000 maraka, što je pokazatelj veoma dobre saradnje.

Čordašević podsjeća da udruženje, iz vlastitih sredstava i dotacija opštine, pomaže najugroženije penzionere i da oko trećina članova udruženja ima penziju manju od 300 maraka, te da čak 260 penzionera prima penziju do 250 maraka, što su zabrinjavajući podaci.

Od lokalnih izbora Čordašević očekuje da se napokon i glas penzionera čuje u Skupštini opštine, jer je, kaže, na različitim odborničkim listama čak deset penzionera.

Mi smo nestranačko, apolitično udruženje i to ćemo i ostati. Ipak, velika je stvar da neko od naših penzionera uđe u Skupštinu opštine, nije važno iz koje stranke, važno je da će na neki način zastupati interese penzionera”, kaže Čordašević.

Udruženje građana za pomoć licima sa posebnim potrebama opštine Šamac svoj rad bazira na pomoći djeci sa smetnjama u razvoju, kojih je na ovom području oko 40. Nakon poplava 2014. godine, dobili su i vlastite prostorije u Centru za socijalni rad, gdje je organizovan rad Dnevnog centra za boravak i druženje djece. Volonteri udruženja, dva puta sedmično organizuju edukativne radionice i djecu pripremaju za inkluzivnu nastavu.

Stanislav Milovanović, predsjednik UG za pomoć licima sa posebnim potrebama, kaže da je fokus u radu bio na podizanju svijesti javnosti za potrebe djece sa smetnjama u razvoju, njihova socijalizacija i uključivanje u društveni život. Lokalna vlast je, kaže, prepoznala potrebe ove kategorije stanovništva i po prvi put, udruženje je prije četiri godine dobilo grant u budžetu opštine.

Opština je za rad udruženja ove godine obezbijedila 4.800 maraka i to su sredstva koja pokrivaju naše troškove. Nažalost, zbog epidemije virusa korona, mnoge naše aktivnosti su izostale, druženja i izleti sa djecom, čemu se oni najviše raduju”, kaže Milovanović.

Milovanović ističe da je udruženje imalo podršku načelnika i opštine pri rješavanju brojnih problema koji muče roditelje ove djece.

Jedan od primjera je i taj da je opština u budžetu planirala 1.800 maraka za angažovanje logopeda, što je veoma značajno za našu djecu. Ipak, zbog nekih odluka na višim nivoima u sistemu zdravstvene zaštite, nije odobreno da u Šamcu imamo logopeda”, kaže Milovanović i ističe da i od ove, ali i neke buduće vlasti očekuje da im pokuša pomoći da se omogući roditeljima da stručnu, specijalističku pomoć za djecu dobiju u svom gradu, a ne da prelaze na desetine kilometara i odsustvuju sa posla zbog toga.

Svjesni smo da to nije u domenu lokalne zajednice, ali nam je to gorući problem i to je nešto za šta nam treba pomoć”, kaže Milovanović i napominje da su naša djeca sa smetnjama u razvoju uskraćena za brojne beneficije koje imaju djeca u zemljama u okruženju.

Predstavnici sva tri udruženja saglasni su da je saradnja sa opštinskom upravom bila dobra, ali da uvijek može biti bolja, jer populacija koju zastupaju to zaslužuje. Od opštinske vlasti koja bude formirana nakon izbora očekuju da saradnja bude zasnovana na partnerskom odnosu čija je svrha stvaranje što boljih uslova života osoba sa invaliditetom, starijih osoba i djece i odraslih sa poteškoćama u razvoju.

M. L.

Tagovi: