Učenici ponovo ostali bez prevoza

 Auto-prevoznici s područja Unsko-sanskog kantona od danas će ponovo obustaviti prevoz učenika u školske ustanove, a razlog tome je, kako tvrde, što Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK nije ispoštovalo dogovor odranije o plaćanju ove vrste usluga.

Predsjednik ovog udruženja Ismet Salešević podsjeća kako su ranije donijeli odluku o obustavi prevoza osnovaca i srednjoškolaca, te su tražili povećanje cijena za njihove usluge.

- Tada smo s predstavnicima Ministarstva dogovorili povećanje cijena za 30 posto, dogovor je bio usmen i mi smo pristali da nastavimo pružati naše usluge. Međutim, za novembar i decembar prošle godine još ništa nije plaćeno, a sada su nam rekli kako niko ne može garantovati da će nam biti isplaćena sredstva po uvećanim cijenama jer ne postoje ugovori - kaže Salešević.

Zbog toga su auto-prevoznici, kako kaže, donijeli odluku da se prevoz obustavi sve dok se ne provedu potrebne zakonske procedure i potpišu potrebni ugovori.

Prema njegovim riječima, auto-prevoznici su suočeni sa stalnim rastom cijena goriva i drugih troškove te su prinuđeni da poskupe svoje usluge.

- Žao nam je učenika i njihovih roditelja, ali mi smo prinuđeni na ovakav korak, a krivica nije do nas - kazao je Salešević.

U Ministarstvu obrazovanja USK kažu kako u ovome trenutku nisu u mogućnosti ispoštovati zahtjeve o povećanju cijena usluga prevoza učenika, s obzirom na to da nije usvojen budžet za ovu godinu, a odluka o privremenom finansiranju ne dopušta povećanje troškovnika za ove ili slične usluge.

Navode kako su na početku školske godine, putem javnog tendera, odabrani izvršioci usluga prevoza učenika po aktuelnim cijenama, te da se one ne mogu promijeniti bez rebalansiranja finansijskih izdataka, do čega nije došlo.

nezavisne.com