Uhapšeno oko 80 pedofila, među njima profesori, treneri...

U Francuskoj je ove sedmice uhapšeno 80 muškaraca osumnjičenih za pedofiliju, među kojima su i jedan poslanik i dvojica školskih profesora.

Velika akcija pokazala je da pedofila ima u svim društvenim slojevima.

Među uhapšenima su prestupnici iz svih društvenih i profesionalnih grupa - dva nastavnika, sportski treneri, vozač hitne pomoći i nadzornik doma za djecu sa invaliditetom, prenosi Figaro.

- Hapšenja su izvršena u 53 francuska departmana, uključujući dvije prekomorske teritorije. Hapšenja nije bilo samo na Korzici - potvrdio je policijski komesar Kventin Bevan, koordinator ove operacije i šef operativnog centra policijske jedinice Ofmin, oformljene ove jeseni za borbu protiv nasilja nad djecom, prenosi RTS.

Prema njegovim riječima, među uhapšenima su osobe starosti od 30 do preko 60 godina, od lokalnog izabranog zvaničnika do nezaposlenih, uključujući i visokoobrazovane osobe, inženjere, nastavnike, sportske trenere i druge.

U zločinu nad djecom ne postoji tipičan profil kriminalca, nalazimo sve društveno-profesionalne kategorije. Za ovu ogromnu operaciju, u nikad viđenom obimu u Francuskoj, policija je ciljala ljude koji su u redovnom kontaktu sa djecom - rekao je Bevan.

Akcija takvih razmjera do sada "nije bila viđena" u Francuskoj, rekao je on, prenosi Index.hr.

- Školski nadzornik je prije više decenija već bio osuđen zbog silovanja, a sa djecom je mogao raditi jer je legalno promijenio identitet - rekao je Bevan.

glassrpske.com

Tagovi: