Uzbune o nestaloj djeci objavljivaće i na bankomatima u Srpskoj

Narodni poslanici i vlasti i opozicije glasaće za uspostavljanje sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica "Pronađi me" (Amber alert) u Republici Srpskoj, a o čemu će informacije, kako je predviđeno, biti emitovane i na ekranima na bankomatima.

Ovaj sistem uvršten je na dnevni red sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), koja će biti održana u srijedu, 22. maja.

Naime, u pitanju je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, u koji će biti uvršteno nekoliko novih članova, a koji se odnose na "Amber alert".

- Ako je prijavljen nestanak maloljetnog lica, Ministarstvo može, nakon procjene, hitno putem savremenih sredstava komunikacije obavijestiti javnost o nestanku maloljetnog lica tako što će javno objaviti informacije koje mogu biti od značaja za njegov pronalazak - glasi jedan od tih članova.

- Predloženim izmjenama ovog zakona upotpunjuje se postojeći zakonski okvir, čime se omogućava uvođenje i primjena tzv. sistema 'Amber alert', tj. sistema 'Pronađi me' u Republici Srpskoj - navodi se u obrazloženju prijedloga.

Ovaj sistem će, kako se dodaje, biti koristan mehanizam postupanja u slučajevima nestanka djece i omogućiće policiji da u potragu uključi širu društvenu zajednicu, objavljujući informacije putem medija, televizijskih i radio-emisija, interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, auto-putevima i sl.

Takođe, kako se dodaje, sistem bi kod građana dodatno razvio osjećaj sigurnosti i učvrstio povjerenje građana u policiju, te pružio osjećaj korisnosti zajednici, kroz angažovanje građana u pružanju pomoći u konkretnim slučajevima.

Igor Žunić, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u NS RS, kaže da je riječ o inicijativi o kojoj se dugo razmišlja i koja se dugo razvija u resornom ministarstvu, a gledalo se i u iskustva drugih zemalja, naročito iz Srbije.

- Mislim da je to dobar sistem i vjerujem da će svi poslanici to podržati. Imamo pozitivna iskustva iz svijeta - rekao je Žunić za "Nezavisne novine".

Igor Crnadak, predsjednik Kluba poslanika PDP-a, ističe da u analizu skupštinskih materijala još nisu ušli pošto su tek stigli, ali je na prvu sve jasno.

- To je nešto što treba svakom društvu i svakoj zajednici, pa tako i nama. To je u svakom slučaju jedan napredak u bezbjednosti naše djece, uz nadu da nam neće trebati - rekao je Crnadak za "Nezavisne novine".

Uvođenje sistema "Amber alert" u Srpskoj podržaće i Maja Dragojević Stojić, narodna poslanica SDS-a, koja uvjerava da će to učiniti i njene ostale stranačke kolege.

- Svakako ću podržati, to je jako bitno - ističe Dragojević Stojićeva.

Spomenka Stevanović, predsjednica Kluba poslanika Demosa u NS RS, takođe daje bezrezervnu podršku uvođenju "Amber alerta".

- To je jako dobra stvar, mi znamo kakve je efekte dalo u svijetu. Malo kasnimo za njima, ali nikad nije kasno. I daj bože da nam nikad ne zatreba, odnosno da nam nijedno dijete nikad ne bude oteto - ističe Stevanovićeva za "Nezavisne novine".

Podsjetimo, kada je 26. marta u Boru nestala dvogodišnja Danka Ilić, u Srbiji je prvi put pokrenut ovaj sistem.

Vlada Republike Srpske usvojila je već 25. aprila Informaciju o uspostavljanju sistema hitnog obavještavanja javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica "Pronađi me" (Amber alert) u Republici Srpskoj.

Kako je tada saopšteno iz Vlade Srpske, nedavni slučaj nestanka maloljetnog lica u Srbiji (Danka Ilić), kada je i prvi put aktiviran Sistem hitnog obavještavanja javnosti, podstakao je MUP Srpske da intenzivira aktivnosti na uvođenju ovog sistema u Republici Srpskoj.

nezavisne.com

Tagovi: