Uzela šerpu da skuva ručak, a unutra zmija

Prije neki dan zvala me je žena koja je ušla u špajz da uzme šerpu i skuva ručak, kad u šerpi zmija, priča za medije u Srbiji Dejan Bisenić iz Čačka.

On već godinama dolazi na lice mjesta, na sebi svojstven način rješava ovaj problem, kupi zmije koje su se pojavile bez ikakvog straha i odnosi ih daleko u prirodu.

Uprkos brojnim savjetima, skoro pa dokazano je da konkretna preventiva od ovih opasnih gmizavaca ne postoji. Pojedini pominju paljenje vatre kao potencijalno rješenje, ali Bićenić naglašava da od toga nema nikakve koristi i da se zmije ne plaše ni vatre, ni dima.

- Jedino rešenje i jedino na šta reaguju jeste sumpor u prahu koji se može kupiti u poljoprivrednoj apoteci i koji se posipa na otvorenom prostoru, Ali, to sve dok ne pokisne, jer nakon toga više nema koristi mora prostor da se nasipa ponovo - pojasnio je on za RINU.

Podsjetimo i da razni mirisi nisu prihvatljivi za njih, kao što su amonijak, sirće, eterična ulja, sumpor u prahu i naftalin.

Amonijak je miris koji najmanje podnose. Dovoljno je natopiti stare krpe sa njim i ostaviti na nekoliko mjesta u dvorištu. Sličan efekat ima i sirće kada se tretiraju površine oko bazena.

Inače, ogroman broj zmija i to otrovnica posljednjih dana primijećen je kako u Srbiji tako i širom regiona.

Pojavljuju se svuda - u dvorištima, stanovima, ulazima stambenih zgrada, ali i u unutrašnjosti prostorija.

Ulje karanfilića i cimeta u kombinaciji svojim mirisom rastjeruje ove gmizavce. Zaobilaze mjesta gdje je postavljen naftalin.

Tagovi: