Za teška oboljenja novih 12 lijekova

Novih 12 lijekova za pojedina teška oboljenja uvršteno je danas na listu A1 neregistrovanoh lijekova koji se izdaju na recept kako bi roditelji djece koja koriste ove terapije nastavili da ostvaruju pravo na refundaciju troškova, saopšteno je iz Fonda zdravstvenog osiguranja.

Riječ je o lijekovima za epilepsiju, lupus, autoimune bolesti, Vilsonovu bolest i druge – pojasnili su iz Fonda i dodaju da su ti lijekovi neophodni u liječenju, a nemaju alternativu.

U saopštenju dodaju da je na listu A lijekova koji se izdaju na recept uvršten i novi dijetetski preparat – hrana za bebe alergične na proteine kravljeg mlijeka (Novalac Allernova AR i Aptamil Allergy Digestive Care), koja će roditeljima biti dostupna u apotekama u potpunosti na teret Fonda.

Iz Fonda su naveli da će se mijenjati propisi koji uređuju ovu oblast kako bi se prilagođavali potrebama osiguranika, a od farmaceutskih kompanija očekuju da pokažu veću zainteresovanost za registraciju lijekova u BiH kako bi se poboljšala njihova dostupnost, naročito za osjetljivu dječiju populaciju.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske juče je održan sastanak ministra Alena Šeranića sa predstavnicima Fonda i Univerzitetskog kliničkog centra i Udruženja djece sa poteškoćama u razvoju Gradiška, te Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske, na kojem je razgovarano o procedurama refundacije troškova lijekova.

Tagovi: