Zabilježeno 238 izbornih nepravilnosti: Prednjači zabranjena kampanja i zloupotreba javnih resursa

Stotinu dugoročnih posmatrača Koalicije „Pod lupom“ zabilježilo je 238 slučajeva izbornih nepravilnosti, od čega se 81 slučaj odnosi na preuranjenu, zakonom zabranjenu kampanju u svakoj trećoj opštini/gradu u BiH.

Ovo su nalazi dugoročnog posmatranja u prve tri sedmice izvještavanja izbornih posmatrača, odnosno perioda od 9. do 27. septembra ove godine.

"Prema Izbornom zakonu BiH zabranjen je bilo koji oblik plaćenog političkog oglašavanja u vremenu od datuma raspisivanja izbora do zvaničnog početka izborne kampanje. Ovakav vid preuranjene kampanje predstavalja evidentno kršenje odredbi Izbornog zakona BiH", rekao je Srđan Ostojić, izborni analitičar Koalcije „Pod lupom“.

Sljedeća najučestalija izborna nepravilnost odnosi se na zloupotrebu javnih resursa i zloupotrebu funkcija, najčešće kroz inteziviranje javnih radova i učešče javnih službenika u kampanji političkih subjekata. Ukupno je zabilježeno 54 slučaja ove nepravilnosti.

Po broju zabilježenih slučajeva slijedi 19 slučajeva pristrasnog medijskog izvještavanja, 13 slučajeva pritiska na medije ili NVO-e, te po 11 slučajeva zloupotrebe ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte i raspirivanja etničke, vjerske ili rasne netrpeljivosti.

Posebno zabrinjava, navodi Ostojić, 10 zabilježenih slučajeva pritiska na birače i kupovine glasova.

"Ostali slučajevi zabilježenih izbornih nepravilnosti odnose se na: neažurnost biračkog spiska u osam opština, pet slučajeva nezakonite trgovine biračkim mjestima u biračkim odborima, veće prijave ili odjave birača u dvije opštine, te 24 slučaja drugih vrsta nepravilnosti", dodaje on.

Dugoročni posmatrači Koalicije, osim što posmatraju rad i sjednice lokalnih izbornih komisija, prate i aktivnosti predviđene izbornim kalendarom i poštivanje rokova. Zabrinjava podatak da čak 62 lokalne izborne komisije ne održavaju redovne sedmične sjednice.

"Prema izvještajima posmatrača četiri lokalne komisije nisu održale nijednu sjednicu u periodu posmatranja, a to su Istočno Novo Sarajevo, Novi Grad, Pale i Stari grad Sarajevo – izjavio je Dario Jovanović", projekt menadžer Kolacije „Pod lupom".

Četiri lokalne izborne komisije, dodaje, još uvijek rade u nepotpunom sastavu, to jeste nemaju sve članove, a to su Teslić, Goražde, Kupres i Petrovac.

U pet lokalnih izbornih komisija navode da nemaju adekvatne uslove za rad, a to su Bihać, Bosansko Grahovo, Istočno Novo Sarajevo, Sanski Most i Višegrad.

Iako je to obaveza propisana od strane CIK-a, usvojen poslovnik nema jedna izborna komisija, i to u Vitezu.

Rokovi predviđeni izbornim kalendarom CIK-a u najvećoj mjeri se poštuju od strane lokalnih izbornih komisija. Zabilježen je samo jedan slučaj u opštini Ravno da izvod iz Centralnog biračkog spiska nije bio javno dostupan građanima na vrijeme.

U izvještajnom periodu uloženo je ukupno sedam prigovora političkih subjekata lokalnih izbornih komisija, a koji se odnose na trgovinu mjestima u biračkim odborima, stranačku pristrasnost lokalnih izbornih komisija i zloupotrebe ličnih podataka u svrhu glasanja putem pošte.

"Cilj Koalicije „Pod lupom“ su slobodni i pošteni izbori, te zaštita glasova građana birača. Nas ne zanimaju rezultati izbora, zanima nas da ti rezultati budu stvarni odraz izborne volje građana i na tome radimo šest godina", izjavio je Ilija Trninić, član Strateškog  odbora Koalcije „Pod lupom“ i dodao da na izborni dan planiraju angažman 3.000 nestranačkih, građanskih posmatrača na nivou BiH.

MojaBanjaluka.info

Tagovi: