Završena svečana akademija povodom 800 godina autokefalnosti crkve

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej istakao je večeras u Beogradu da je poslije mnogo vremena srpski narod dočekao da Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i država, kao i u vrijeme Nemanjića, predstavljaju dvije ruke.

"Mi smo blagodarni Bogu što smo posle mnogo vremena dočekali da Crkva i država predstavljaju dve ruke, gde Crkva vrši jevanđeljsku, blagodatnu misiju, a država, takođe, svoju dužnost. To je stanje koje je bilo za vreme Nemanjića i, Bogu hvala, vratilo se i u naše vreme. Da Bog blagoslovi srpski narod!", poručio je patrijarh Irinej na kraju svečane akademije "Zavet Svetog Save" koja je organizovana povodom osam vijekova SPC.

Patrijarh je posebno blagoslovio djecu, ističući da su ona najljepši ukras, najuzvišeniji dar i budućnost srpskog naroda.

Na kraju akademije Veliki hor osnovnih škola iz Srbije sa simboličnih 800 članova premijerno je izveo djelo koje je za ovu priliku komponovao Aleksandar Sedlar.

Na večerašnjoj svečanosti su patrijarh Irineju i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću uručeni ordeni Svetog Save Prvog stepena, a srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku Orden Svetog Simeona Mirotočivog.

Svečanoj akademiji u Centru "Sava" prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, premijer Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, kao i prestolonasljednik Aleksandar Krađorđević i princeza Katarina.

Iz Republike Srpske svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić, ministar trgovine i turizma Suzana Gašić i ministar za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.

Centralnoj proslavi značajnog jubileja prisustvovali su i predstavnici vjerskih zajednica u Srbiji, diplomatski kor, veliki broj ličnosti iz društvenog i kulturnog života.

U kulturno-umjetničkom programu na svečanosti su učestvovali Hor RTS-a, Hor Narodnog pozorišta, Ansambl "Kolo", združeni hor manastira Kovilj, Bogoslovskog fakulteta i Škole crkvenog pojanja u Novom Sadu, te Beogradska simfonija.

Tokom svečanosti u pjesmi, slici i drami dočarani su važni događaji u vezi sa dobijanjem autokefalnosti i za život Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa.

Arhimandrit Sava, tadašnji iguman manastira Hilandar, izdejstvovao je 1219. godine autokefalnost SPC kod nikejskog cara Teodora Prvog Laskarisa i vaseljenskog patrijarha Manojla Prvog Haritopula.

Samostalnost SPC proglašena je 14. septembra 1219. godine, a za sjedište prve arhiepiskopije izabran je manastir Žiča, zadužbina Stefana Prvovjenčanog, prvog kralja iz dinastije Nemanjića.

Centralna proslava jubileja SPC u Srbiji počela je u nedjelju, 6. oktobra, u manastiru Žiča, gdje je patrijarh Irinej služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Obilježavanje je nastavljeno danas u Pećkoj patrijaršiji, gdje je pred više od hiljadu vjernika Svetu arhijerejsku liturgiju služio Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Sutra će u Beogradu biti otvorena izložba "Osam vekova umetnosti pod okriljem SPC".

Jubilej SPC obilježava se pod pokroviteljstvom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Tagovi: