Zbog korona virusa tržište stoke stalo, farmeri trpe štetu

Smanjena potrošnja mesa i nemogućnost prodaje žive stoke u vrijeme epidemije virusa korona ugrožava domaću proizvodnju, a farmeri se žale i na prekomjeran uvoz mesa zbog čega, kažu, trpe štetu. U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske traže da se hitno uvedu mjere zaštite domaće proizvodnje.

Đorđe Novaković iz Crkvine kod Šamca u tovu ima 20 bikova koji će uskoro prerasti težinu za prodaju, a nema kome da ih proda. Produženi tov iziskuje dodatna ulaganja u stočnu hranu.

- Imao sam 40 komada, ubacili smo telad jesenas misleći da ćemo prodati bikove na vrijeme, a bikovi ostali u produženom tovu još šest mjeseci. Prodao sam ih u martu, prije same korone, po niskoj cijeni i to je zadnji izvoz što je otišao u Tursku, kaže Novaković.

Novakovići se tovom junadi i uzgojem priplodnih krmača i svinja bave dvadeset godina. Ova godina je jedna od težih i za plasman prasića, budući da od marta nema prodaje jer nema ni organizovanih proslava.

- Kad se afrička kuga pojavila u Srbiji kad su uveli onu zabranu uvoza, to je bilo od kraja ljeta prošle godine do jesenas, sve što smo imali u tovu prasadi i svinja debelih, sve smo prodali. A kada je ponovo počeo uvoz stoke i mesa u RS i BiH, naše svinje nismo mogli prodati ni po niskoj cijeni, kaže Novakovići razmišlja o tome da rasproda sve što ima i ode u inostranstvo, jer se pod ovakvim uslovima ne može raditi i živjeti od poljoprivrede.

Zbog epidemije virusa korona, prodaje žive stoke nije ni bilo, a tržni centri i marketi snabdijevani su mesom iz uvoza, što je dodatno ugrozilo domaću proizvodnju. Predsjednik Saveza udruženja poljoprivredih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da Republika Srspska kroz podsticaje pomaže agrar, ali da bi zaštita domaće proizvodnje morala krenuti od ograničenja uvoza na nivou BiH, što nije u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima.

- Glavni uzrok našem padu proizvodnje jeste SSP, preuranjeni SSP koji je potpisan prije 12 godina i od tada je počeo vrtoglavi pad naše proizvodnje. Ono što mi nikada nismo tražili da se zaustavi uvoz nego da se uvedu određena sezonska ograničenja kada su u pitanju voćarski i povrtarski proizvodi, odnosno određene kvote koje su nekada i bile na snazi za uvoz živih životinja koje su takođe davale rezultate ili pak prelevmani koji su potpuno legitimno sredstvo zaštite domaće proizvodnje i opet napominjemo, svi međunarodno potpisani ugovori od kojih su sad najbitniji SSP i CEFTA sporazum u svojim članovima apsolutno dozvoljavaju uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje ukoliko je neka proizvodnja ugrožena, kaže Marinković.

Osim ograničenja uvoza mesa, neke od predloženih mjera su i upućivanje domaćih mesoprerađivača na meso iz domaćeg uzgoja, koje je kvalitetnije a jeftinije od uvoznog.

M. L.

Tagovi: