Zbog suđenja Džombiću pred vještacima više od 1.000 dokumenata

Po prijedlogu odbrane Aleksandra Džombića, bivšeg premijera Republike Srpske, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja prilikom dodjele milionskog kredita koje je Investiciono razvojna banka RS plasirala kompaniji "Energolinija", Okružni sud u Banjoj Luci naložio je ekonomsko – finansijsko vještačenje.

Džombićev advokat Zoran Bubić je potvrdio da je dostavio vještacima više od 60 kilograma materijala, koji se nalaze u više od 1.000 dokumenata.

Osim toga, Bubić je, kao dokaz odbrane, Sudskom vijeću priložio i dopis da Republičko javno tužilaštvo još uvijek vodi istragu protiv više državljana Litvanije zbog nenamjenskog trošenja sredstava IRB-a RS. Kako je pojasnio Bubić, on je od Tužilaštva  dobio dopis u kome se navodi da se vodi istraga protiv Litvanaca. 

Prema tom dokumentu, istraga se vodi protiv više državljana Litvanije, bivših vlasnika  kompanija koje su bile dio nekadašnjeg giganta "Birač". Bubić je Sudu dostavio i dokaze u vidu internih akata IRB-a RS, kojim se određuje na koji način se vrši kreditna solventnost preduzeća, a tu su, između ostalog, i Statut IRB-a, kao i Politika obezbjeđenja plasmana.

Današnjem ročištu nisu se odazvali svjedoci odbrane Antonija Dulić i Obrad Belenzada. Dragan Uletilović, predsjednik Sudskog vijeća, rekao je da je Dulićeva obavijestila sud da ne može danas pristupiti, jer je u istom terminu pozvana da svjedoči u drugom sudskom slučaju, kao predstavnik IRB-a RS.

Belenzada nije mogao pristupiti suđenju jer je imao više operativnih zahvata, pa je Sud tražio da dostavi medicinsku dokumentaciju. Bubić je rekao da odbrana insistira na njihovom svjedočenju, ali da ćeodustati od saslušanja Milorada Motike, nekadašnjeg predsjednika UO kompanije  "Alumina" iz Zvornika.

Podsjetimo, kako su "Nezavisne novine" ranije objavile, Džombiću se sudi po optužnici Republičkog javnog tužilaštva, koje ga tereti za zloupotrebu 19,4 miliona maraka, koliko iznosi kredit koji je IRB RS odobrila zvorničkom preduzeću "Energolinija".

nezavisne.com