Glas pjesničke duše Anđelke Milićević

U galeriji Centra za kulturu u Šamcu promovisana je zbirka poezije Anđelke Milićević “Glas moje duše”.

Ovo je prvenac šamačke pjesnikinje, budući da je do sada pjesme objavljivala u zbornicima i antologijama pjesnika Republike Srpske.

Milićevićeva je ponosna na svoj prvenac, zbirku sa 50 lirskih pjesama nastalih u rasponu od 20 godina.

- Bilo je zaista teško napraviti izbor za ovu zbirku, jer pjesama imam mnogo. Ipak, odlučila sam se da “Glas moje duše” bude sačinjen od mojih zrelijih pjesama, jer kako sam sazrijevala tokom godina tako se i moj stil pisanja mjenjao - kaže Milićevićeva i ističe da je objavila i neke pjesme iz devedesetih godina prošlog vijeka koje su ona i priređivač zbirke smatrali pjesnički zrelim.

- Ljubav je moja inspiracija i motivacija - kaže pjesnikinja izrazivši zadovoljstvo što je šamačka publika prihvatila njenu poeziju.

Književnik Alek R. Peranović, recenzent knjige, smatra da Anđelkin “Glas duše” unosi svježinu u poeziju pjesnika Republike Srpske.  Peranović kaže da je karakteristika Anđelkine poezije lakoća u stilu i izrazu kao i jednostavnost pjesme, a da životna tematika i ljubav plijene pažnju čitalaca.

- Njena poezije je, opet kažem, lagana i pitka, stil i izraz su joj razumljivi i ono što je veoma važno - životni. Ono što sam ja zapazio i ljudi koji su iščitavali njenu pjesmu u rukopisu je da Anđelkina poezije ne osuđuje, ne baca ni na koga ružnu sliku, jednostavno i kad pati i kad joj nije dobro ona ide, ide uz vodu, ne predaje se - kaže Peranović.

Nakon promocije u Šamcu, “Glas moje duše” Anđelka Milićević će predstaviti i čitalačkoj publici u Modriči.

M. L.

Tagovi: