TV premijera filma Ustav Republike Hrvatske: Jedna od poslednjih uloga Glogovca

TV premijera nevjerovatne priče o predrasudama i netrpeljivosti, koja je ujedinila region, a u kojoj je Nebojša Glogovac maestralno odigrao jednu od svojih posljednjih uloga - lik Vjekoslava Kralja, profesora istorije, nacionaliste i transvestita.

Film priča komplikovanu a opet tako jednostavnu priču o četvoro običnih ljudi koji žive u istoj zgradi i zaziru jedni od drugih jer se razlikuju po imovinskom statusu, sudbinama, seksualnim afinitetima, nacionalnosti i vjeri. I vjerovatno nikada ne bi međusobno prozborili ni riječ, da ih nesreća na to ne natjera i učini da zavise jedni od drugih... Veoma polako ali i bolno, oni počinju da se otvaraju i prepoznaju ono ljudsko jedni u drugima.

Ljubavna priča o mržnji, koja ruši granice i razotkriva sve naše netrpeljivosti, predrasude i mržnju prema različitostima, pobrala je odlične kritike i osvojila niz nagrada na festivalima širom svijeta, od kojih je najvažnija nagrada za najbolji film, festivala u Montrealu - Grand Prize of the Americas, gdje je film imao međunarodnu premijeru.

Ustav Republike Hrvatske

Zatim, na vodećem festivalu nezavisnog filma u Velikoj Britaniji i Evropi - Raindance, osvojila je nagradu za najbolji film, najbolji scenario i najbolje glumačko ostvarenje - Nebojša Glogovac. Time je Ustav Republike Hrvatske postao prvi film u 25 godina dugoj tradiciji ovog festivala koji je uzeo tri glavne nagrade. Tu su i nagrade sa festivala u Santa Barbari, Milanu, Lečeu, Puli...

Ustav Republike Hrvatske

Ustav Republike Hrvatske

Uloge: Nebojša Glogovac, Ksenija Marković, Dejan Aćimović, Božidar Smiljanić...

Režija: Rajko Grlić

Subota, 05. maj, RTS 1, 22.00 časa.

(rts)