Đokić: Poljoprivreda najvažnija smjernica razvoja Donjih Žabara

Ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić izjavio je danas da je poljoprivredna proizvodnja najvažnija smjernica razvoja opštine Donji Žabar i da je za njeno unapređenje u ovoj lokalnoj zajednici Vlada Srpske izdvojila znatna sredstva.

Đokić je na svečanoj sjednici Skupštine opštine Donji Žabar, povodom 25 godina od osnivanja ove lokalne zajednice, istakao da je opština izuzetno napredovala, posebno u poljoprivrednoj proizvodnji. 

- Na ovom području možemo izdvojiti dvije velike kompanije koje su uvođenjem novih tehnologija uspjele da se nametnu kao regionalne kompanije, a istovremeno je primijetna i individualna posvećenost velikog broja građana poljoprovrednoj proizvodnji - rekao je Đokić. 

On je dodao da je sve to veoma pohvalno za jednu malu opštinu i naglasio da Vlada Republike Srpske podržava razvoj poljoprivredne proizvodnje, što je dokazala i uvećanjem sredstava za podršku razvoja poljoprivrede za 11 miliona KM godišnje. 

- Sad se taj iznos popeo na 71 miliona KM, a značajan dio tih sredstava ide i u opštinu Donji Žabar - rekao je Đokić i dodao da Republika Srpska opštini Donji Žabar pomaže i na druge načine. 

Đokić je podsjetio da je Vlada Republike Srpske nedavno izdvojila 350 hiljada KM za rekonstrukciju nove zgrade opštine Donji Žabar. 

On je istakao da su stanovnici Donjeg Žabara vrijedan posavski narod, te da znaju cijeniti podršku Republike Srpske. 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Dragan Bogdanić čestitao je načelniku i stanovnicima Donjeg Žabara 25 godina od osnivanja opštine, ukazujući da je razvoj ove lokalne zajednice u tom periodu više nego primijetan. 

- Vlada Republike Srpske je ulagala i u zdravstveni sektor u opštini Donji Žabar, odnosno oko 300 hiljada KM je uloženo u izgranju lokalne ambulante i Centra za socijalni rad - istakao je Bogdanić.

Načelnik opštine Donji Žabar Nikola Đokanović ističe da razvoj ove opštine potvrđuju milionski iznosi uloženi u infrastrukturu opštine. 

- Jedino se ne možemo pohvaliti brojem stanovnika, ali radimo na tome da sve bude bolje. Ovo je izrazito agrarni kraj i skoro 90 odsto stanovništva se ovdje bavi poljoprivredom, što ovu opštinu čini dobrim mjestom za ulaganja - istakao je Đokanović. 

Đokiću će na svečanoj sjednici Skupštine opštine Donji Žabar dodijeljeno priznanje počasnog građanina opštine.