Govedarica: Dijaspora je važna za Srpsku

Dijaspora je veoma značajna za Republiku Srpsku i treba joj posvetiti posebnu pažnju, poručio je lider Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica na Sajmu domaćih proizvoda koji se održava u okviru trodnevne manifestacije “Dani dijaspore” u Loparama.

– Kao predsjednik Srpske, tražiću od Vlade posebno mjesto za dijasporu, a upravo Ministarstvo za dijasporu, ekonomski razvoj i privrednu saradnju svakako može da nađe svoju novu poziciju u okviru Vlade RS, a to znači da se posebna pažnja posveti onim jakim srpskim zajednicama u stranim državama – rekao je Govedarica novinarima.

On je istakao da 9.000 srpskih firmi ima u Beču i da Srpska mora iskoristiti te ekonomske potencijale.

– Ima značajan broj srpskih firmi u Cirihu, i prisustvovao sam sajmu svesrpske privrede „Saspo 2018“ proteklog mjeseca i vidio sam koliko su organizovani srpski privrednici u Švajcarskoj – podsjetio je Govedarica. Napomenuo je da su Lopare na čelu sa načelnikom Radom Savićem još prije osam godina prepoznale veliku priliku da otvore značajnu saradnju sa Udruženjem „Majevičana“ iz Švajcarske.

– Otvoreni su investicioni projekti, iz kojih su crpljeni privredni koraci i nije lako da u jednoj maloj lokalnoj zajednici za godinu dana otvoriti 400 radnih mjesta u realanom sektoru – rekao je Govedarica.

On je naveo da je na bazi svih ovih privrednih aktivnosti Lopare imaju privredne subjekte koje rade za strana i domaća tržišta i za građane Republike Srpske.

– Lopare imaju investicije koje su izvoznog karaktera što znači da opet radimo za Republiku Srpsku i svaki dan za ovih posljednjih godinu u Loparama su dani pobjede – rekao je Govedarica.

Sajam domaćih proizvoda održao se danas u porti hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Loparama u okviru trodnevne manifestacije „Dani dijaspore“ i okupio 54 izložbena štanda domaće radinosti majevičkog kraja.