Ko će u trku za prvog čovjeka Srebrenice?

Političke stranke u Republici Srpskoj otkrile su većinu svojih kandidata za načelnike i gradonačelnike, ali i dalje ćute kada je riječ o Srebrenici, koja je strateško mjesto za srpski narod.

Najviši organi SNSD-a do sada nisu stali ni iza kandidata kojeg je predložio Opštinski odbor te stranke u Srebrenici, odnosno Miloša Vučića, niti iza Mladena Grujičića, aktuelnog načelnika Srebrenice i takođe kadra te stranke. 

Kako “Glas” saznaje od izvora iz te stranke, zvaničnu odluku iza koga će stati saopštiće za desetak dana, tačnije 6. jula, odnosno pred sami kraj predaje kandidatskih lista Centralnoj izbornoj komisiji, za koje rok ističe 8. jula.

- Po svemu sudeći, kako stvari sada stoje, SNSD neće stati ni iza Vučića niti Grujičića, već će tražiti da kandidat za prvog čovjeka Srebrenice bude Branimir Kojić, koji je predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice - kazao je izvor “Glasa”.

Od istog izvora saznajemo da je o imenu kandidata za načelnika Srebrenice bilo riječi i na Svesrpskom saboru u Beogradu, koji je održan 8. juna.

Tada su najviši zvaničnici i Srpske i Srbije zauzeli stav da srpske stranke treba da stanu iza jednog kandidata za načelnika Srebrenice. 

Sa Kojićem juče nismo uspjeli da stupimo u kontakt, a na naše pozive nije odgovarao ni potpredsjednik SNSD-a Miroslav Bojić, tako da nismo uspjeli dobiti odgovor o tome dokle su stigle aktivnosti te stranke u vezi sa pregovorima ko će u trku za prvog čovjeka Srebrenice. 

Na naše pozive nije odgovarao ni prvi čovjek SDS-a Milan Miličević koji je ranije “Glasu” rekao da će tražiti da i ta najveća opoziciona stranka ima kandidata za načelnika Srebrenice. 

Na naše pozive javio se Grujičić koji je potvrdio da nema nikakvu povratnu informaciju od najviših organa SNSD-a. 

- Ne znam šta se čeka. Rokovi cure. To mene čudi, ali i zabrinjava jer ćemo doći u situaciju da možda propustimo neke aktivnosti. Gubimo vrijeme za djelovanje. Ne znam šta se zaista dešava - kazao je “Glasu” Grujičić. 

Predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Srebrenica Radomir Pavlović rekao je da je jednoglasan prijedlog mjesnih i Opštinskog odbora da kandidat za načelnika bude Miloš Vučić. 

- Taj prijedlog trebalo bi da bude razmatran na sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a. Za sada nemamo nikakav odgovor od njih, čekamo njihov stav o tom pitanju - kazao je “Glasu” Pavlović. 

I dok se stranke sa sjedištem u Banjaluci još ne oglašavaju o tome ko će u trku za prvog čovjeka Srebrenice, bošnjačke stranke donijele su odluku prije desetak dana da na predstojećim lokalnim izborima imaju jednog kandidata za načelnika Srebrenice, a riječ je o Hamdiji Fejziću.

Predsjednica CIK-a BiH Irena Hadžiabdić kazala je juče da bi na glasačkim listićima za lokalne izbore trebalo da se nađe ukupno 300 političkih subjekata nakon što budu ovjerene kandidatske liste. Navela je i da se smanjuje broj ovjerenih političkih subjekata u BiH.

- Sada bi trebalo da imamo 300, od toga 113 političkih stranaka, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina, 59 koalicija i devet lista nezavisnih kandidata - rekla je Hadžiabdićeva i dodala da je od juče počeo proces podnošenja kandidatskih lista putem onlajn portala “e-izbori” , te da će trajati do 8. jula.

Hadžiabdićeva je navela i da će na predstojećim lokalnim izborima Srpska radikalna stranka “Dr Vojislav Šešelj” nastupiti pod nazivom Srpska radikalna stranka.

Glas Srpske

 

Tagovi: