U Šamcu obilježen Dan boraca Republike Srpske

Polaganjem vijenaca na centralno spomen-obilježje za 362 poginula branioca Srpske, u Šamcu su obilježeni Dan boraca Republike Srpske i Dan Prvog srpskog ustanka. Na svečanoj akademiji upriličenoj tim povodom, proglašeni su pobjednici likovnog i literarnog konkursa, koji je raspisala opštinska Boračka organizacija o temama patriotizma i herojstva srpskih boraca Druge posavske brigade.

Obilježavanje Dana boraca i Prvog srpskog ustanka simbolizuje borbu srpskog naroda za slobodu i obavezuje nas na čuvanje uspomena na heroje koji su život dali za Republiku Srpsku, poručeno je iz Šamca.

- Na današnji dan želimo da se sjetimo svih naših poginulih saboraca, želimo da im odamo poštu i počast i da kažemo ponovo da oni nisu uzalud dali svoje živote da bismo mi imali svoju Republiku Srpsku - rekao je predsjednik opštinske Boračke organizacije Radovan Zoranović.

Predsjednica Skupštine opštine Šamac Nikolina Škrbić rekla je da je veoma važno da mlađe generacije znaju za žrtve koje su date u borbi za slobodu.

- Važno je napomenuti da je jedinstvo bilo najvažnije u toj borbi i da je zahvaljujući jedinstvu ostvaren uzvišeni cilj - odbrana Republike Srpske i da bismo mi danas, u miru, trebali da jačamo upravo to jedinstvo - rekla je Škrbićeva.

Na svečanoj akademiji uručene su nagrade pobjednicima literarnog i likovnog konkursa, koji je raspisala Opštinska boračka organizacija za učenike osnovne i srednje škole. Tema za osnovce bila je “Tebi pjevam i o tebi pišem zemljo moja”, a za srednjoškolce “Druga posavska brigada je i moja brigada”.

Predsjednik komisije Milovan Dujković rekao je da je na konkurs pristiglo najviše radova do sada- 50 literarnih i 105 likovnih. 

- Komisija je imala težak zadatak da odabere najuspješnije radove, a vidljiv je značajan napredak u kvalitetu tekstova i pjesama. Ono najvažnije jeste da su učestvovali učenici svih osnovnih škola i šamačke srednje škole - rekao je Dujković.

Prvo mjesto u konkurenciji učenika srednjih škola pripalo je Vesni Mišikić, drugo Ružici Aranđić, dok treće mjesto dijele Ljubica Božić i Petar Boris Ninković.

U konkurenciji učenika osnovne škole najuspješniji rad napisala je Ivana Ristanić, drugo mjesto pripalo je Jeleni Mikić, a treće su podijelili Aleksa Kertić i Dušan Joksimović.

Pobjednica likovnog konkursa je Ilijana Ješić, drugo mjesto osvojila je Sanja Čeliković, a treće dijele Aleksej Bijelić i Dušanka Lazić.

Proglašeni su i pobjednici šahovskog turnira upriličenog u čast Dana boraca, u kategoriji seniora Goran Pisarević, Stojan Blagojević i Novak Iličić, dok su u kategoriji junara najbolji bili Helena Simić, Petar Simić i Dušan Joksimović.

M. L.